Τίτλος: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ημερομηνία & Ώρα: 17-21/05/2016 18:00-21:30
Χώρος: Κτίριο Γκούση, Π. Ψυχιατρείο
ΕΡΓΑ ΤΤΗΕ
Επιμέλεια: Θωμάς Βαλιανάτος και Βασίλης Ψαρράς
Μεταβάλλον (2016), Ευάγγελος Μπεζεβέγκης & Δαβίδ Σαντογίδης, Εγκατάσταση Μικτής Τεχνικής, Ήχος, Φως, Χώμα
Μεταβάλλον είναι ο χώρος της μετάβασης. Εκεί που συναντώνται οι μνήμες, ορίζοντας το παρόν, περιγράφοντας τη μετάβαση. Η εγκατάσταση η οποία θέτει ζητήματα εφημερότητας και επιτόπιου, αποτελείται από χώμα προερχόμενο από δύο διαφορετικούς τόπους, ως χειροπιαστό δείγμα μνήμης, ακολουθεί την πορεία των δύο δημιουργών του έργου.
(e)motion in time (2016), Τζέκου Kατερίνα & Βάσια Τοντόροβα, Βιντεοεγκατάσταση, ήχος
Το έργο της εγκατάστασης αποτελείται από πολλαπλά βίντεο και timelapses μέσα στους δρόμους της πόλης με στόχο τη χωρικοποίηση και προβολή της σχέσης του χρόνου και του χώρου τα οποία ενώνονται σε μια εικόνα στο τελικό αποτέλεσμα. Το έργο εξερευνά πτυχές εφημερότητας και εμβύθισης.
Bystander? / Περαστικός; (2016), Αφροδίτη Χατζάκη, Ισίδωρος Μηνοβγιούδης, Σεμίνα Μποροδήμου, Εγκατάσταση Μικτής Τεχνικής, Βίντεο, Ήχος, Performance
Το έργο πραγματεύεται την έννοια της παθητικότητας και εστιάζει στην αντίδραση του ατόμου/θεατή απέναντι στη βία στον δημόσιο χώρο (εφέ περαστικού). Επιχειρεί να δημιουργήσει ένα προβληματισμό ως προς τον τρόπο με τον οποίο δρούμε και αντιδρούμε σε περισταστικά βίας. Η εγκατάσταση εξερευνά την σύνδεση του πεδίου των εγκαταστάσεων και της performance μέσα από την επιτελεστικότητα της σύνδεσης σώματος και τεχνολογιών.
Goldfish (2016), Ναταλία Κοκκίνου, Εγκατάσταση Μικτής Τεχνικής, ηχητικό γλυπτό, ξύλο, αλουμίνιο, πλαστικό
Το έργο/βιντεο-γλυπτό αποτελεί μια αισθητική κριτική στον καταναλωτισμό με την κεντρική φιγούρα να αντιπροσωπεύει την καταναλωτική μανία των ανθρώπων και το εγκλωβισμένο ψάρι να συμβολίζει τον καταναλωτή, ο οποίος καθοδηγείται από την αγορά.
Haptic Vision (2016), Δεληβού Έλενα, Μυλωνάς Χρήστος, Τσιλιμιγκάκη Αμαλία, Εγκατάσταση Μικτής Τεχνικής, Performance, Βίντεο, Ήχος
Η αφή δεν είναι μόνο μια φυσική επαφή – αποτελεί επίσης έναν συναισθηματικό δεσμό μεταξύ του εαυτού μας και του κόσμου. Η αφή είναι επικοινωνία, είναι μια σωματική κατάσταση και όχι μια γνωστική τοποθέτηση. Εξελίσσεται παράλληλα με τον ανθρώπινο νου. Η εγκατάσταση μικτής τεχνικής εξερευνεί την αισθητηριακή επικοινωνία μεταξύ έργου και θεατή μέσα από την σύγκλιση στοιχείων performance, video και ήχου.
Le boîte (2016), Αριστοπούλου Δανάη, Γκρίντζου Βασιλική, Εγκατάσταση Μικτής Τεχνικής, Βίντεο, Ήχος, Κλωστές, Χάρτινα Κουτιά
Το έργο “Le boîte” αποτελεί μια εγκατάσταση μικτής τεχνικής από βίντεο, ήχο, κλωστές και χάρτινα κουτιά. Τα στοιχεία της κλωστής και των χάρτινων κουτιών δημιουργούν ένα αισθητηριακό λεξιλόγιο σε συνδυασμό με τα οπτικοακουστικά μέσα, εμποδίζοντας τον θεατή να περάσει στην άκρη του δωματίου, αλλά ταυτόχρονα ελκύοντάς τον στο να προχωρήσει.
Pulses (2016), Μαργαρίτα Παππά, Ιωάννα Σέττα, Ευάγγελος Καλογιαντσίδης, Διαδραστική μικτής τεχνικής εγκατάσταση, ήχος, ποδήλατο
Το έργο πραγματεύεται την έννοια της ενσυναίσθησης του πολίτη (ακροατής) προς τον συμπολίτη του (ποδηλάτης) – την πολυσύνθετη οπτική του ενεργού πολίτη και την προσπάθεια ή απάθεια των συμπολιτών του να κατανοήσουν την εμπειρία του (συναίσθημα, διανοητική κατάσταση, πλαίσιο αναφοράς). Το έργο θέτει ζητήματα εμβύθισης, διάδρασης και επιτελεστικότητας μεταξύ εγκατάστασης και θεατών.
What’s in the bag? (2016), Γιάννης Παναγιώτου & Νίκος Κανελάκης, Εγκατάσταση μικτής τεχνικής, ηχητική εγκατάσταση, σακούλες, φως
Το What’s in the bag? αποτελεί μία ηχητική επιτόπια εγκατάσταση με βασικό χαρακτηριστικό την χρήση του στοιχείου του διαδρόμου κατασκευασμένο από σακούλες. Το έργο διακρίνεται από επιτελεστικότητα και θέτει ζητήματα εμβύθισης, διάδρασης, επαναληπτικότητας και κλειστοφοβίας.