Διεπιστημονικό Συνέδριο

ΤΑΜΠΟΥ – ΠΑΡΑΒΑΣΗ – ΥΠΕΡΒΑΣΗ

στην Τέχνη και την Επιστήμη

26-28 Μαΐου 2017, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα

Body Esc

Ημερομηνία & Ώρα: 25 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, 2017, 10-16:00
Τοποθεσία: Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας


Εγκαίνια: Πέμπτη 25 Μαΐου, 19:00, Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας.

Συμμετέχοντες:

Andrew Carnie (Ηνωμένο Βασίλειο),
Alkistis Georgiou (Ελλάδα),
Marne Lucas (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής),
Joseph Nechvatal (Γαλλία),
Kira O' Rilley & Manuel Vason (Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο),
Nikos Panayotopoulos (Ελλάδα),
Ayse Gul Suter & Ebru Yetiskin (Τουρκία),
Hege Tapio (Νορβηγία),
Adam Zaretsky (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).

Συγκεντρώνοντας καλλιτεχνικά έργα από ποικίλα μέσα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες και από διεθνείς καλλιτέχνες σε διάφορες περιόδους, η έκθεση Body Esc στοχεύει να προκαλέσει έναν συνοπτικό στοχασμό πάνω στην έννοια του σώματος, κατά την ψηφιακή και βιοτεχνολογική εποχή.

Body Esc είναι η αντίδραση στο κατά Φουκώ "ιατρικό βλέμμα". Μια ανάδραση στην μετα-ουμανιστική κλινική αντίληψη των ασθενών ως περιπτώσεων, στερημένων από ταυτότητα, των σωμάτων ως συνόλων οργάνων, μεταμορφωμένων σε αντικείμενο μεταχείρισης και εκμετάλλευσης, όπως συμβαίνει με κάθε άλλο φυσικό πόρο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η αποτυχία να αναγνωριστεί ο άνθρωπος πέρα από το σώμα του, περιορίζει και καθιστά ουδέτερη τη δυνατότητα του κάθε ατόμου ξεχωριστά να συμβάλει στη διαδικασία ίασης, η έκθεση Body Esc αποτελεί μια διακριτική πρόσκληση να πατήσουμε το πλήκτρο escape.

Αποτελώντας μέρος του 2ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου "Ταμπού - Παράβαση - Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη", που διοργανώνεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών. Body Esc έχει ως επιμελήτριες τη Dalila Honorato, Επίκουρος Καθηγήτρια Αισθητικής - Σημειολογίας, και τη Μαρίνα Παπασωτηρίου, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης - Παραρτήματος Κέρκυρας, και σχεδιασμός από την Τάνια Τσιρίδου, διδάσκουσα Διαδραστικών & Οπτικοακουστικών Τεχνών. Η έκθεση θα λάβει χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (Ιόνια Νησιά - Ελλάδα) από τις 25 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, 2017.

    Body Esc: Περιγραφή
Mέγεθος: 485.91 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Επιστροφή
   
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας