ΤΤΤ 2017: Πρόσκληση για υποβολή θεωρητικών παρουσιάσεων, αφισών και καλλιτεχνικών έργων
Ταμπού – Παράβαση - Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη 2017
Προθεσμία για υποβολές προτάσεων: 28 Φεβρουαρίου 10 Μαρτίου 2017
Κέρκυρα, 26-28 Μαΐου 2017
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το διεπιστημονικό συνέδριο «Ταμπού – Παράβαση - Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη», το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις θεωρητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου. Από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2017, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, για μια ακόμη φορά, στο νησί της Κέρκυρας.
Το συνέδριο εξακολουθεί να επικεντρώνεται: α) σε ερωτήματα γύρω από τη φύση του Απαγορευμένου και την αισθητική του Οριακού όπως αυτά εκφράζονται στην τέχνη που χρησιμοποιεί – ή εμπνέεται από – την τεχνολογία και την επιστήμη και β) στο άνοιγμα ευκαιριών για τη δημιουργική συνάντηση της τέχνης με την επιστήμη.
Εκτός από την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ομιλίες και παρουσίαση καλλιτεχνικού έργου, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει και πρόσκληση ενδιαφέροντος για επιστημονικές παρουσιάσεις μέσω πόστερς, σε συνεργασία με το A-Club του Planetary Collegium.
Το φετινό συνέδριο εμπνέεται από τους πρωτοπόρους που αμφισβήτησαν τον γραμμικό τρόπο σκέψης για τις τέχνες του χώρου και τα media που εισάγουν τη διάσταση του χρόνου και από όσους κατάφεραν να υπερβούν την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας και τους περιορισμούς της τεχνολογίας. Η τέχνη είναι, ποικιλοτρόπως, μια αντανάκλαση της πραγματικότητας, την οποία εξυμνεί αλλά και αμφισβητεί μέσω μιας ενστικτώδους κατανόησης ότι τίποτα δεν μένει σταθερό παρά την προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ της βεβαιότητας που παρέχει η πίστη και της ψευδαίσθησης του ελέγχου.Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τέχνης και επιστήμης δεν είναι πάντα διακριτές και θα μπορούσε να σχηματίσει κανείς την εντύπωση πως ο καλλιτέχνης επηρεάζεται από την επιστήμη περισσότερο απ’ όσο ο επιστήμονας από την τέχνη. Η ιδέα της μετοίκησης στο φεγγάρι, άλλωστε, απασχόλησε εντονότερα τη λογοτεχνία μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου τον 17ο αιώνα. Μήπως όμως αυτές οι φανταστικές απεικονίσεις του ταξιδιού στο διάστημα και της ζωής σε έναν άλλο κόσμο, δεν αποτέλεσαν ήδη ένα βήμα πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης; Πολύ πριν από το 1969, μέσω της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, η ανθρωπότητα είχε φτάσει όχι μόνο στη Σελήνη αλλά και σε πολλούς άλλους πλανήτες. Για τους επιστήμονες απέμενε μόνο να βρουν έναν λειτουργικό τρόπο για να πραγματοποιηθεί μια ιδέα που είχε ήδη συλληφθεί ενώ συνέχιζε να γοητεύει.
Το φετινό συνέδριο αφιερώνεται σε όλους όσοι συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια πέρα από την επινόηση ενός ακόμη gadget και να κατανοούν τον ουσιώδη ρόλο που παίζει η φαντασία όταν συγχρονίζεται με την πραγματικότητα. Που, για μια ακόμη φορά, κάνουν ένα βήμα παραπέρα γνωρίζοντας πως ενδεχομένως η πραγματικά ανοικτή προοπτική εξέλιξης συνδέεται με την ίδια την περιπλάνηση της συνείδησης.
Υποβολές προτάσεων είναι ευπρόσδεκτες από όλους τους τομείς έρευνας και τέχνης, με έμφαση στον κινηματογράφο, την εικονογράφηση, την βιντεοτέχνη, την sound art / ηλεκτροακουστική μουσική, τη φωτογραφία, το animation, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την τέχνη υπολογιστή, τις εγκαταστάσεις, την performance art, τη bio art, την τέχνη διαδικτύου, την ηλεκτρονική τέχνη, τη ρομποτική τέχνη, καθώς και τη χρήση τεχνολογίας αιχμής στην καλλιτεχνική έρευνα.
Προτεινόμενα, αλλά όχι αποκλειστικά θέματα είναι αυτά που συνδέονται με:
- Χημεία του εγκεφάλου, φυσικές μεθόδους ίασης και γνωστική βελτίωση
- Post-gender, παραβατικές ταυτότητες και κοινωνικά πρότυπα
- Κυβερνο-οργανισμοί, επέκταση και σωματικές τροποποιήσεις
- Ψυχοφαρμακολογία, σωματοτεχνολογία και μετα-ουμανισμός
- Ανθρωπόμορφες μηχανές, η κοιλάδα του ανοίκειου και τεχνολογία του σεξ
- Biopunk, υβριδικότητα και αισθητική της μετάλλαξης
- Βιοτεχνολογία, βιοφυσική και μουσική τεχνολογία