Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
Ο Μάνος Δανέζης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 16 Οκτωβρίου του 1949.
Πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975) και Δίπλωμα Προγραμματιστή Η/Υ το 1973. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Αστροφυσική στο Παρίσι και την παρουσίασε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι: Φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και στο υπεριώδες (UV) μέσω δορυφορικών δεδομένων (IUE, HST), Φασματοσκοπική μελέτη Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων (AGNs) στην ορατή και υπεριώδη φασματική περιοχή, αστρικές ατμόσφαιρες, διπλά συστήματα αστέρων και Ιστορία και Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών. Έχει συνεργασθεί με πολλά αστεροσκοπεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και πρακτικά διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό Έχει εκπονήσει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο 24 βιβλίων Φυσικής - Αστροφυσικής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θετικών Επιστημών και κοινωνικού ενδιαφέροντος Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 7 Διδακτικών Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων, έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια ή προλόγιση 10 βιβλίων και 14 στατιστικές μελέτες. Ακόμη, είναι συγγραφέας περισσοτέρων των 250 επιστημονικών άρθρων και περισσότερων από 200 άρθρων κοινωνικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Είναι μέλος, της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Κοινότητας (E.A.S.), Της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας (Hel.A.S.), της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, του "Συλλόγου Διατήρησης της Γλωσσικής Κληρονομιάς" και του "Συλλόγου Ιστορικών Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών".
Έχει δώσει περισσότερες των 320 διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Πανεπιστήμια, Επιστημονικές ενώσεις και Σωματεία.
Σεναριογράφος-παρουσιαστής-επιστημονικός επιμελητής 151 επιστημονικών documenters κατανεμημένων σε 7 τηλεοπτικές σειρές. Εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές στο διαδίκτυο σε σχέση με τα προηγούμενα. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία «Αρώνη» και «Κοσκορόζη» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Υπουργείο Παιδείας, για μια σειρά βιβλίων του, το "Hellenic-American University prize" για την τηλεοπτική σειρά «Το Σύμπαν που Αγάπησα», την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, και πολλούς Ελληνικούς Δήμους για την συνολική ερευνητική και εκπαιδευτική του προσφορά.
Σύμπαν: Η χώρα της Ουτοπίας
Τι θα σκεφτόμαστε αν μπορούσαμε να αντιληφθούμε ότι κάθε τι που αντιλαμβανόμαστε γύρω μας δεν είναι το πραγματικό Σύμπαν αλλά μια παραμορφωμένη και μερική εικόνα του πάνω σε έναν τρισδιάστατο και Ευκλείδειο καθρέφτη που κατασκευάζει η ανθρώπινη φυσιολογία;
Τι θα σκεφτόμαστε αν αντιλαμβανόμαστε ότι το Σύμπαν είναι άχρονο και κάθε σημείο του βρίσκεται συγχρόνως παντού; Ότι δεν έχει μέσα και έξω και κάθε τι που αντιλαμβανόμαστε ως μακρινό είναι απλά παλαιό ενώ, κάθε τι μεγάλο είναι στην πραγματικότητα μικρό;
Μάλλον θα πιστεύαμε ότι βρισκόμαστε στη χώρα της ουτοπίας . Η αλήθεια όμως είναι ότι ο χώρος της Ουτοπίας αποτελεί το αισθητό και μετρούμενο Σύμπαν που μας αγκαλιάζει.
Ας αναζητήσουμε λοιπόν το πραγματικό Σύμπαν και τις ιδιότητες του πέρα και έξω από την ουτοπίας της πλαστής υλική πραγματικότητας , μέσα στον κόσμο της σύγχρονης Φυσικής.
Επιστροφή