Ομιλητής/ές: Francis Vranckx, Sint-Lukas Brussels, Belgium
Ημερομηνία & Ώρα: 18/05/2016 09:00-11:00
Χώρος: TTHE Αρεταίος, Αίθουσα 3, Π. Ψυχιατρείο
Γλώσσα: Αγγλικά
Αυτό είναι ένα εργαστήρι σχετικά με το θέμα ‘walking’ στην τέχνη, τόσο στις καλές τέχνες όσο και στις οπτικοακουστικές τέχνες.
Το εργαστήρι αποτελείται από δύο μέρη:
Το πρώτο, είναι μία γενική εισαγωγή για την κατανόηση του θέματος ‘walking’ και παρουσιάζεται σαν σειρά μαθημάτων/πρακτική άσκηση.
Σίγουρα δεν πρόκειται για θεωρητικές ομιλίες, αλλά για διάλεξη βασισμένη σχεδόν πλήρως στην προβολή παραδειγμάτων από την ιστορία της τέχνης κατά τον 20ό και 21ο αιώνα (ταινίες, φωτογραφία, σχέδιο…).
Η παρουσίαση είναι δομημένη μέσα από ένα ταξίδι σε διάφορες ιστορικές περιόδους και καλλιτεχνικά κινήματα.
Οι φοιτητές οδηγούνται ανάμεσα από καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά κινήματα πρακτικά μόνο με οπτικό υλικό, οι οποίοι συμμετείχαν στον παρελθόν ή συμμετέχουν ακόμα σε αυτό το project.
Κατά την διάλεξη/συζήτηση/προβολή διάρκειας δύο ωρών, οι φοιτητές εισάγωνται, ανάμεσα στα άλλα, σε στοιχεία φωτογραφίας του 20ού αιώνα, (Edward Muybridge, August Sander, …), σε στοιχεία τέχνης των μέσων του 20ού αιώνα (τέχνη για την Γη (land art), performance, τέχνη του βίντεο) και τέλος σε σύγχρονους καλλιτέχνες αυτού του θέματος (Francis Alys,…).
Αυτή η καλλιτεχνική/ιστορική σύντομη διάλεξη θα ολοκληρωθεί με δύο άλλες εικόνες:
· παραδείγματα από τα δικά μου walking projects
· παραδείγματα από εργασίες φοιτητών κατά τη διάρκεια διδασκαλίας μου στο Σαίντ Λούκας (LUCA) στις Βρυξέλλες (και στα δύο συμπεριλαμβάνονται σχέδια, ταινίες, φωτογραφίες, …)
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους, που θα είναι το κατ’ ουσίαν εργαστήρι, οι φοιτητές θα συμμετάσχουν ενεργά αναπτύσσοντας ένα συγκεκριμένο project στους τομείς των “Citywalking-Homewalking-Fieldwalking”.
Στο τέλος της παρουσίασής μου, θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούν να εργαστούν (ατομικά ή σε μικρές ομάδες) πάνω στο θέμα του “walking”: θα συζητήσουμε προτάσεις, θα βρούμε μερικά σημεία εκκίνησης και θα αναπτύξουμε και μια στρατηγική.
Μετά από μερικές μέρες (θα αποφασιστεί/οργανωθεί) θα δωθεί η δυνατότητα στην ομάδα των φοιτητών και σε εμένα να εξετάσουμε το εν εξέλιξη walking project κατά προτίμηση σε κάποια συνάντησή μας μέσα στην εβδομάδα.
Τέλος, το εργαστήρι ολοκληρώνεται σε μία τελευταία συνάντηση οπου θα γίνει και η αξιολόγηση και, πολύ σημαντικό, μία δημόσια παρουσίαση όλων των projects σε μια είδους έκθεση.
Το εργαστήρι είναι ανοιχτό προς όλους, ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών: φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, ζωγράφοι, συγγραφείς ή χορευτές, και ο καθένας που βρίσκει έμπνευση από το θέμα ‘walking’ – όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.
Back to workshops