ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
[ΧΕ 2024-2025] v5



Αναγόρευση των Καθηγητών R. Ascott και Stelarc σε Επίτιμους Διδάκτορες του ΤΤΗΕ [18/5/16]

ShareThis
Δημοσίευση: 21-04-2016 12:08 | Ενημέρωση: 16-05-2016 13:43 | Προβολές: 18841
    Συνημμένο Αρχείο 1
Mέγεθος: 473.48 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Μετά από δώδεκα χρόνια ζωής στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου θα έχει την τιμή να αναγορεύσει σε πρώτους Επίτιμους Διδάκτορες του Τμήματος δύο από τους πιο ρηξικέλευθους και πρωτοπόρους καλλιτέχνες και θεωρητικούς της σύγχρονης τέχνης, τον Καθηγητή Roy Ascott (Πανεπιστήμιο του Plymouth, Ηνωμένο Βασίλειο) και τον Καθηγητή Stelarc (Πανεπιστήμιο του Curtin, Αυστραλία).

Ο Καθηγητής Roy Ascott, φημισμένος καλλιτέχνης και θεωρητικός των Media και New Media Arts, εστίασε το έργο του στην θεωρητική και πρακτική εφαρμογή της κυβερνητικής στην τέχνη, καθιερώνοντας σταδιακά την έννοια της Τεχνοετικής (Technoetics) που αφορά την συνδυαστική μελέτη και πρακτική της τέχνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συνείδησης. Μεταξύ 1970 – 1990, ο Roy Ascott δίδαξε σε μια σειρά από πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών το Slade (University of London), το Central Saint Martins (University of the Arts London), το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Planetary Collegium, του ερευνητικού κέντρου διδακτορικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Plymouth. Ανάμεσα στις σημαντικές βραβεύσεις του, έχει αποσπάσει το διεθνούς κύρους βραβείο Πρωτοπορίας στην Διαδραστική Τέχνη της Ars Electronica, έχοντας επίσης εκθέσει το έργο του σε μεγάλης σημασίας γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο όπως στην Whitechapel Gallery (Λονδίνο) και την TATE Modern (Λονδίνο, μόνιμη συλλογή), καθώς επίσης και στις Μπιενάλε τις Σανγκάης και Βενετίας ανάμεσα σε άλλες. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά συνέδρια στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. Είναι ο εκδότης του Technoetic Arts journal (Intellect) καθώς και Επίτιμο μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Leonardo (MIT Press).

Ο Stelarc, Καθηγητής και διακεκριμένος ερευνητής του Πανεπιστημίου του Curtin είναι φημισμένος καλλιτέχνης και πρωτοπόρος καλλιτέχνης της Performance. Έχει πειραματιστεί οπτικά με το σώμα του καθώς επίσης το έχει ενισχύσει και ακουστικά. Στο έργο του προσεγγίζει διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά την Εναλλακτική Ανατομική Αρχιτεκτονική ενσωματώνοντας στοιχεία από την Προσθετική, την Ρομποτική, την Εικονική Πραγματικότητα, το Ίντερνετ και την Βιοτεχνολογία, μέσα από performance έργα επαυξημένων και εκτεταμένων σωματικών κατασκευών (THIRD HAND, STOMACH SCULPTURE, EXOSKELETON, PROSTHETIC HEAD, EXTRA EAR). Είναι Επίτιμος Καθηγητής Τέχνης και Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon καθώς και Επίτιμος Διδάκτωρ του Monash University της Μελβούρνης. Ανάμεσα σε άλλες βραβεύσεις, έχει τιμηθεί με το διεθνούς κύρους βραβείο Hybrid Arts Prize της Ars Electronica (2010) καθώς επίσης και με το βραβείο Emerging and Experimental Arts Award από το Συμβούλιο της Αυστραλίας (2015). Μεταξύ 2006-2011 υπήρξε Διακεκριμένος Ερευνητής και Επισκέπτης Καλλιτέχνης στο MARCS Lab (Πανεπιστήμιο Western Sydney). Είναι Πρόεδρος του τομέα της Performance στο Πανεπιστήμιο του Brunel (Ηνωμένο Βασίλειο) και Καθηγητής και Διακεκριμένος Ερευνητής στη Σχολή Σχεδιασμού και Τέχνης του Πανεπιστημίου του Curtin. Το έργο του εκπροσωπείται από τις Scott Livesey Galleries (Μελβούρνη).

Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, οι κύριοι Roy Ascott και Stelarc θα αναγορευθούν Επίτιμοι Διδάκτορες του Τμήματος, σε μια ξεχωριστή τελετή στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, ώρα 12.00.

Πρόγραμμα Αναγόρευσης

Πλήρες κείμενο δελτίου Τύπου

Η είσοδος στην Τελετή είναι ανοιχτή για το κοινό.


Επιστροφή
Version 1 ENGLISH
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας