ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
[ΧΕ 2024-2025] v5



ΕΡΗΜΕΕ & Ομάδα Μουσικής Παιδαγωγικής και Μουσικής Ψυχολογίας ΤΜΣ: To Ηχοτοπίο στο Οποίο Ζούμε [24-29/6/2019]

ShareThis
Δημοσίευση: 18-06-2019 14:09 | Ενημέρωση: 25-06-2019 17:21 | Προβολές: 11686
image

Το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Ερευνας & Εφαρμογών [ΕΡΗΜΕΕ] μαζί με την Ομάδα Μουσικής Παιδαγωγικής και Μουσικής Ψυχολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου επικεντρώνουν την προσοχή τους στο Ηχητικό Περιβάλλον και διοργανώνουν Εκπαιδευτικές, Ερευνητικές και Καλλιτεχνικές δράσεις αφιερωμένες σ'αυτό.

Επίσημος ιστοχώρος: ΗΧΟΖ19 - music.ionio.gr/soundscape

Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν την ετήσια θερινή ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής που φέτος το θέμα της βασίζεται στο ηχητικό περιβάλλον, μία ημερίδα και ένα πενθήμερο συναυλιών ηλεκτροακουστικής μουσικής με γενικό θέμα "Το Ηχοτοπίο στο οποίο ζούμε" (ΗΧΟΖ) .

Ετσι, από τη Δευτέρα 24 έως και την Πέμπτη 27 Ιουνίου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών εργαστήρια και σεμινάρια με το γενικό τίτλο "Ήχος-κίνηση-σώμα-περιβάλλον: Σχέσεις κατανόησης, έκφρασης και δημιουργίας" που σχεδίασαν και οργάνωσαν οι καθηγήτριες του Τ.Μ.Σ. Ζωή Διονυσίου και Ιωάννα Ετμεκτσόγλου και στα οποία θα διδάξουν επίσης οι προσκεκλημένες ερευνήτριες Ολυμπία Αγαλιανού (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Clare Hall (Monash University Australia).

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου πραγματοποιείται η Ημερίδα με τίτλο "Το Ηχοτοπίο στο οποίο ζούμε" στην οποία μέλη πέντε ευρωπαϊκών κέντρων έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας παρουσιάζουν τη δουλειά που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ με θέμα τη μελέτη του ηχητικού περιβάλλοντος και συζητούν για τις προοπτικές που ανοίγει αυτη η συνεργασία.

"Le paysage sonore dans lequel nous vivons" ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γάλλου συνθέτη Bernard Fort, διευθυντή του Groupe de Musiques Vivantes de Lyon με στόχο να μελετήσει το ηχητικό περιβάλλον τόσο σαν παράγοντα ύψιστης σημασίας για την καθημερινή μας ζωή αλλά ταυτόχρονα σαν μοναδική πηγή έμπνευσης για τη μουσική δημιουργία και την εκπαίδευση. Στη συνέχεια εντάχθηκε πριν τρία χρόνια σαν μια δράση "στρατηγικών συνεργασιών" στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ στην οποία συμμετέχει το ΕΡΗΜΕΕ μαζί με τέσσερα άλλα ευρωπαϊκά κέντρα έρευνας και δημιουργίας σύγχρονης μουσικής, δηλαδή το GMVL - Ομάδα Ζωντανών Μουσικών της Λυών (Γαλλία), το Tempo Reale της Φλωρεντίας, την Associazione Amici della Musica του Καλιαρι (Ιταλία) και το Festival DME (Dias de Música Electroacústica) της Σέϊα (Πορτογαλλία). Η συνάντηση της Κέρκυρας ολοκληρώνει τη δράση αυτή και παρουσιάζει στο κοινό τα αποτελέσματά της με κυρίαρχο την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή. Ετσι, από την Τρίτη 25/6 μέχρι και το Σάββατο 29/5 θα παρουσιαστούν έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής που βασίζονται σε ήχους που προέρχονται απο ηχογραφήσεις ευρωπαϊκών ηχοτοπίων και που αναδεικνύουν τα βιωματικά και σημασιολογικά στοιχεία που εμπεριέχονται στο ηχητικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Τέλος, την εβδομάδα αυτή εμπλουτίζει επιπλέον η παρουσία του Michael Edwards, Καθηγητή σύνθεσης Ηλεκτρονικής Μουσικής του Folkwang University of the Arts στο Essen της Γερμανίας ο οποίος θα διδάξει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τέχνες και Τεχνολογίες του Ηχου της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών.



Επιστροφή
Version 1 ENGLISH
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας