Διεπιστημονικό Συνέδριο

ΤΑΜΠΟΥ – ΠΑΡΑΒΑΣΗ – ΥΠΕΡΒΑΣΗ

στην Τέχνη και την Επιστήμη

26-28 Μαΐου 2017, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα

Marta de Menezes

Η Marta de Menezes (γεννημένη στη Λισαβόνα το 1975) είναι Πορτογαλίδα καλλιτέχνης, απόφοιτος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και τις Εικαστικές Τέχνες από το University of Oxford. Αυτή την περίοδο εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο University of Leiden.

Εξερευνά τη διασταύρωση μεταξύ Τέχνης και Βιολογίας, δουλεύοντας σε ερευνητικά εργαστήρια και αναδεικνύοντας τον τρόπο που οι καινούργιες, σχετικές με τη βιολογία τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα νέο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το 1999, η Marta de Menezes δημιούργησε το πρώτο της βιολογικό έργο τέχνης (Nature?) τροποποιώντας τα μοτίβα των φτερών ζωντανών πεταλούδων. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών τεχνικών, μεταξύ των οποίων: λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, προκειμένου να δημιουργήσει πορτρέτα που απεικονίζουν το ανθρώπινο μυαλό (Functional Portraits, 2002)˙ ανιχνευτές DNA που φθορίζουν .ωστε να δημιουργήσει μικρο - γλυπτά στον πυρήνα ανθρωπίνων κυττάρων (nuclear, 2002)˙ γλυπτά φτιαγμένα από πρωτεΐνες (Proteic Portrait, 2002-2007)˙ DNA (Innercloud, 2003˙ The Family, 2004) ή γλυπτά με ζωντανούς νευρώνες (Tree of Knowledge, 2005), ή βακτήρια (Decon, 2007). Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί δημοσίως σε εκθέσεις, άρθρα και διαλέξεις.

Αυτή την περίοδο είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Ectopia, ενός πειραματικού καλλιτεχνικού εργαστηρίου στη Λισαβόνα, και διευθύντρια του Cultivamos Cultura, στη Νότια Πορτογαλία.


Επιστροφή
   
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας