ΤΤΗE@Μέγαρο: D. Lejerskar, B. Purves, T. Ushev, Ν. Κανελλόπουλος, Μ. Μεϊμάρης, Β. Κρουστάλλης

ShareThis
Δημοσίευση: 09-03-2017 19:40 | Ενημέρωση: 02-05-2017 22:00 | Προβολές: 11093
image

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναδρομικά την πορεία του σε μια έκθεση ψηφιακής τέχνης στις 20 και 21 Μαΐου 2017. Θα εκτεθούν επιλεγμένα έργα αποφοίτων, μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και καθηγητών του, παράλληλα με προβολές έργων διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, όπως η Eija-Liisa Ahtila, o Barry Purves και o Theodore Ushev. Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος στο Μέγαρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Εργαστήριο Hλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Eφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (ΕΡΗΜΕΕ) οργανώνει συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής. Παράλληλα με την έκθεση και τις συναυλίες, θα λάβουν χώρα εργαστήρια (workshops) και πρόγραμμα masterclasses και ομιλιών, με θέμα, Τέχνη & Ψηφιακός Πολιτισμός, και έμφαση στα μέσα της video art και του animation, και διακεκριμένους προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η διήμερη διοργάνωση είναι μια συμπαραγωγή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος, Γέφυρες.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει διαδραστικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα animation και videoart, επιτόπιες τρισδιάστατες χαρτογραφικές προβολές (projectionmapping), ακουστικά περιβάλλοντα, διαδραστικά και ηχητικά παιχνίδια (audio-onlygames), εκθέσεις κόμικ και φωτογραφίας.

workshops θα είναι ανοικτά για το κοινό και θα έχουν ως αντικείμενο τη δυσδιάστατη και τρισδιάστατη εμψύχωση (2D& 3Danimation), τις διαδραστικές οπτικοακουστικές τεχνολογίες (interactiveaudio-visualplatforms), τις χαρτογραφικές προβολές στο χώρο (projectionmapping), και την έρευνα γύρω από ψηφιακά υβριδικά υλικά.

Στο πρόγραμμα masterclasses και ομιλιών  οι animators Barry Purves και Theodore Ushev, που προσκαλέσαμε σε συνεργασία με το BETHERE! Corfu Animation Festival, θα μιλήσουν για την τέχνη, τις τεχνικές τους και τη σχέση τους με την τεχνολογία. Η ομιλία του Dan Lejerskar, EON-Reality Chairman, έχει τίτλο "Η εξέλιξη της Αγοράς Επαυξημένης Πραγματικότητας και το πρόβλημα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου- Υπολογιστή", ο Καθηγητής Νικόλαος Κανελλόπουλος θα παρουσιάσει το θέμα «Από τον υπολογιστή των Αντικυθήρων στον Κβαντικό υπολογιστή: Επαυξημένη πραγματικότητα και Τέχνη» και ο Καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης θα μιλήσει για το “Human[e]ducation για μια "αρκετά καλή" οθόνη”. O διευθυντής του Bethere! και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος, Βασίλης Κρουστάλλης θα μιλήσει για τη σχέση του animation με την πολιτική. Παράλληλα με τις ομιλίες, θα διοργανωθούν προβολές έργων σχετικών με τις θεματικές των masterclasses.

Η Eija-Liisa Ahtila ανήκει στους πλέον καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες ταινιών βίντεο. Έχει σπουδάσει νομικά και τέχνες στο Helsinki, και κινηματογράφο στο Λονδίνο και το Los Angeles. Στο έργο της, που αποκαλεί “ανθρώπινα δράματα”, έχει εστιάσει σε υπαρξιακά ζητήματα και στην κινηματογραφική γλώσσα, και, πιο πρόσφατα, σε βαθύτερα θεωρητικά και φιλοσοφικά ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη και τον πολιτισμό. Στα πρόσφατα έργα της διευρύνει το πεδίο εστίασής της, από τους ανθρώπους στο περιβάλλον τους, με θεωρητική της αφετηρία τη βιοπολιτική προσέγγιση. Στο φιλμ της, Studies on the Ecology of Drama, η Ahtila διερευνά τις οδούς μέσα από τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν φιλμικές εικόνες που κινούνται πέρα από τον κινηματογραφικό ανθρωποκεντρισμό, προς ζητήματα που αφορούν την συνεχιζόμενη οικολογική κρίση. Έχει εκθέσει, μεταξύ άλλων, σε ατομικές και αναδρομικές εκθέσεις στην Tate Modern, στο MoMA, στο Guggenheim, Bilbao, Jeu de Paume, στη Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο, στο Kiasma στο Ελσίνκι, στο Moderna Museet στη Στοκχόλμη, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκθέσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας. Το έργο της έχει λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, η τιμητική μνεία στη 48η Μπιενάλε της Βενετίας (1999) και το Artes Mundi Prize (2006). Έχει διδάξει στη Φινλανδική Ακαδημία Καλών Τεχνών (2007-2010), και το 2009 τιμήθηκε με τον τίτλο του Ακαδημαϊκού της Τέχνης. Tα έργα της έχουν επίσης προβληθεί σε σημαντικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, καθώς και στην τηλεόραση. 

http://www.eija-liisaahtila.com/

Ο Dan Lejerskar ξεκίνησε την καριέρα του στη Volvo Aerospace ως διαχειριστής προγράμματος για τον κύριο κινητήρα του πυραύλου Arianne 5. Ίδρυσε και έτρεξε την PKAB, μια εταιρεία που επικεντρώθηκε στην αριθμητική προσομοίωση για εικονική πραγματικότητα και διαδραστικό 3D. Το 1998 ίδρυσε το EON Reality και επίσης ήταν επικεφαλής της εταιρείας RealityBUY.com, η οποία ανέπτυξε διαδραστικό 3D με επίκεντρο στην ανάπτυξη, στο περιεχόμενο και στην εφαρμογή. Η εταιρεία αυξήθηκε στην αξία των US$ 240 εκ.. Το 2009 ίδρυσε την Greenwave Systems, μια εταιρεία που επιταχύνει το Διαδίκτυο με μια πλατφόρμα λογισμικού και υπηρεσιών που επιτρέπει απλές και οικονομικά διαχειριζόμενες υπηρεσίες σε μεγάλη κλίμακα. Βοήθησε να αυξηθεί η εταιρεία στην αξία των US$ 190 εκ. Ο Lejerskar κατέχει διπλό πτυχίο Masters of Science στη Μηχανολογία και στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Στα βραβεία του συγκαταλέγονται το «Πιο Επιτυχημένος Επιχειρηματίας για την Ταχύτερα Αναπτυσσόμενη Εταιρεία στη Σουηδία», και συν-νικητής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volvo AB το «Chalmers University of Technology Daleen Prize & Entrepreneur of the Year». Έχει επιλεγεί για να μιλήσει ως VR εμπειρογνώμονας στην Ασιατική Διάσκεψη Ηγεσίας για το 2015 και το 2016.
https://www.eonreality.com/dan-lejerskar

Ο πολυσχιδής και πολυτάλαντος BarryJ. C. Purves είναι Bρετανός σκηνοθέτης, σκηνογράφος, σεναριογράφος και παραγωγός,κυρίως –αλλά όχι αποκλειστικά,ταινιώνanimation. Η σχέση του με το θέατρο –και ως ηθοποιού– διαμόρφωσε το ύφος του έργου του που χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της performanceμε μαριονέτες. Ο Purvesέχει τιμηθεί με περισσότερες από εξήντα διεθνείς διακρίσεις καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου φιλμ, grandprix, και με υποψηφιότητες για βραβεία Oscar και BAFTA. Αναδρομικές εκθέσεις του έργου του, μεταξύ άλλων, διοργανώθηκαν από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (Edinburgh International Festival), το Φεστιβάλ Μαριονέτας του Bristol (Bristol Puppet Festival), το Διεθνές Φεστιβάλ Animationτου Λονδίνου(London International Animation Festival). Διδάσκει σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία το National Film and Television School του Λονδίνου και το Staffordshire University του οποίου είναι επίτιμος διδάκτορας. Ο Purves αρθρογραφεί τακτικά, είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για το stop-motion animation, και σκηνοθετεί και για την τηλεόραση (BBC, ARTE, Channel Four κα). Ζει στο Μάντσεστερ.

http://www.barrypurves.com

O Theodore Ushev είναι animator, γραφίστας (graphic designer), εικονογράφος (illustrator) και πολυμεσικός καλλιτέχνης. Σπούδασε στο Kjustendil και στην Εθνική Ακαδημία Τεχνών στη Σόφια, animation, σκηνογραφία και γραφικές τέχνες. Για τον Ushev, το animation έχει κοινωνικοπολιτική και ανθρωπιστική σημασία και θεραπευτική δύναμη. Στο έργο του διερευνά τη σχέση του μέσου του με τις εικαστικές τέχνες και τα κινήματα των ιστορικών πρωτοποριών. Ο Ushev από το 1999 έχει ως έδρα του το Μόντρεαλ, όπου συνεργάζεται με το National Film Board του Καναδά, και είναι, επίσης, δημιουργός πολυμεσικών επιτόπιων performances, μεταξύ των οποίων η διαδραστική εγκατάσταση στην Grande Bibliotheque του Μόντρεαλ, Diagonales, σε διάλογο με σημαντικά φιλμ του Norman McLaren, και σε συνεργασία με το Iregular design studio (2014). Το έργο του, Blind Vaysha ήταν υποψήφιο για το Oscar καλύτερου animation μικρού μήκους (2017), και έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις και το πρώτο βραβείο από Φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Οττάβα, το Φεστιβάλ του Annecy, χρυσή πλακέτα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο (Cartoon Network Award for the Best Narrative Short Animation & Canadian Film Institute Award for Best Canadian Animation από το Ottawa International Animation Film Festival, Jury Prize & Junior Prize of the Day, Annecy 2016, Animation (Gold Plaque), Chicago International Film Festival, 2016).

http://www.ushev.com 

https://www.nfb.ca/explore-all-directors/theodore-ushev 

Ο Δρ Νικόλαος Κανελλόπουλος, B.Sc., M.Sc., Ph.D., είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο Υπολογιστικά Συστήματα & Εφαρμογές Πληροφορικής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως Αντιπρόεδρος στο Τμήμα της Επιστήμης Υπολογιστών του Ιονίου Πανεπιστημίου και ως Πρόεδρος στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει μέλος του εθνικού Τεχνικού Συμβουλίου Πληροφορικής (ΤΕΣΥΠ) και έχει υπηρετήσει ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος, κριτής και αξιολογητής σε θέματα Πληροφορικής στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προεδρίας, Τύπου & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έχει υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων Πληροφορικής και Πολιτισμού, όπως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, στην Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής και στην Εθνική Σχολή Χορού (Πρόεδρος). Διαθέτει εκτενή εμπειρία με περισσότερα από 50 εθνικά και ευρωπαϊκά έργα Ε & Α στους τομείς της Αρχιτεκτονικής Συστημάτων Υπολογιστών, της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των Εφαρμογών Πληροφορικής. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει τρία διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και περίπου 100 επιστημονικές εργασίες/μελέτες. Έχει παρουσιάσει την γνώμη του για διάφορα επιστημονικά και πολιτιστικά θέματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχει γράψει ένα θεατρικό έργο καθώς και διάφορα δοκίμια. Σήμερα, κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του είναι η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στην οπτικοακουστικό τέχνη διαδραστικών συστημάτων (VR/AR).
https://avarts.ionio.gr/gr/department/professors-lecturers/323-kanellopoulos/

Ο Δρ Μιχάλης Μεϊμάρης, Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών και Μ.Μ.Ε. στην Επικοινωνία και την Εκπαίδευση, με σημαντικό έργο στον τομέα της ψηφιακής αφήγησης, έχει υπηρετήσει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών.
Είναι ο Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, ενώ στο παρελθόν ίδρυσε και διεύθυνε το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.
Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Chevalier de l’Ordre des Palmes Academiques (Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα).
Ο Δρ Μιχάλης Μεϊμάρης συμμετέχει από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου για τις Τεχνολογίες της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση (Institute for Information Technologies in Education) της UNESCO.

Ο Βασίλης Κρουστάλλης είναι Κερκυραίος, εμπνευστής και διευθυντής του Be There! Corfu Animation Festival, εκδότης του animation portal, zippyframes.com καιυποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Το 2016 τιμήθηκε από το Society for Animation Studies με το βραβείο Norman McLaren – Evelyn Lambart Award για το καλύτερο επιστημονικό άρθρο του 2014-2015. Τη δημοσίευσή του αυτή, με θέμα, «Failure to Think, Failure to Move: Handicapped Reasoning in Waltz with Bashir», εμπλουτισμένη με νέα δεδομένα θα παρουσιάσει στην ημερίδα του ΤΤΗΕ. Πρόσφατα επιλέχθηκε ως πρέσβης για την Ελλάδα, του νεοσύστατου θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation.


Επιστροφή
Version 2 ENGLISH