Συμμετοχή της ομάδας AVARTS του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας στην έκθεση Platforms Projects 2024

ShareThis
Δημοσίευση: 30-09-2024 17:03 | Προβολές: 2584
gr  pdf.png  Platforms Project 2024_AVARTS - Περιγραφή έργου
Mέγεθος: 138.12 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετέχει μέσω του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή, και της ομάδας AVARTS, στην ετήσια έκθεση Platforms Projects – Independent Art Fair 2024, η οποία θα λάβει χώρα 10-13 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα.

Η ομάδα Avarts δημιουργήθηκε το 2022 και αποτελείται από φοιτητές/τριες του Μεταπτυχιακού Τμήματος «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες του τμήματος. Στόχος είναι η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, η τριβή με σύγχρονα μέσα και η δημιουργία μιας νέας αντίληψης, η οποία φέρνει στο προσκήνιο την κοινότητα ως πεδίο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των καλλιτεχνών.

Συντονισμός-Επιμέλεια :
Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Πασιπουλαρίδου Παρέσια

Τίτλος και περιγραφή έργου:
“Filter Bubbles”
Οι αλγοριθμικές προκαταλήψεις που περιορίζουν ή παραποιούν τις πληροφορίες που  λαμβάνει ο χρήστης του διαδικτύου, παρομοιάζονται με φούσκες - filter bubbles¹ - μέσα  στις οποίες “ζει”. Οι επιλογές, συμπεριφορές, προκαταλήψεις και γενικότερα η στάση ζωής  που διαμορφώνει κανείς, είναι συνυφασμένες με την “φούσκα φίλτρου” που έχει  δημιουργήσει από τις εκούσιες ή μη επιλογές του. Οι “φούσκες φίλτρων” συχνά οδηγούν  τον σύγχρονο άνθρωπο στην αποξένωση, καθώς αυξάνουν την έλλειψη κοινών  συναισθηματικών και γνωσιακών τόπων μεταξύ των ατόμων. Οι βεβαιότητες που έχουν  παγιωθεί στην σκέψη του ενός, είναι οι αμφισβητήσεις που διακατέχουν την σκέψη του  άλλου. Στις σύγχρονες κοινωνίες τα filter bubbles συμβάλλουν επίσης στην εξάπλωση του  ηθικου πανικού², που προκαλεί τον διαχωρισμό μεταξύ ομάδων ανθρώπων και ευνοεί τον  κοινωνικό έλεγχο. Η ομάδα AVARTS με το έργο “Filter Bubbles” φιλοδοξεί να εγείρει τον  κριτικό προβληματισμό γύρω από το μέγεθος της ευθύνης που αποδίδεται στους  αλγόριθμους και την τεχνολογία ως προς την διαμόρφωση αυτών των “φυσαλίδων  απομόνωσης”. Επιπλέον, μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία, στοχεύει να εξασθενήσει  τους βρόγχους θετικής ανάδρασης που γιγαντώνουν την ατελή πληροφόρηση, καλλιεργούν  τον φόβο και υπονομεύουν την δημιουργικότητα.

¹ Ένα φίλτρο-φούσκα είναι μια αλγοριθμική προκατάληψη που διαστρεβλώνει ή περιορίζει  τις πληροφορίες που βλέπει ένας μεμονωμένος χρήστης στο διαδίκτυο. Η προκατάληψη  προκαλείται από τους σταθμισμένους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι μηχανές  αναζήτησης, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και οι έμποροι για να εξατομικεύσουν την  εμπειρία του χρήστη (UX).

² Ο ηθικός πανικός είναι ένας ευρέως διαδεδομένος φόβος, πολύ συχνά ένας παράλογος,  ότι κάποιος ή κάτι απειλεί τις αξίες , την ασφάλεια και τα συμφέροντα μιας κοινότητας ή της  κοινωνίας γενικότερα.

Σύνδεσμος έκθεσης:
https://platformsproject.com/

Σύνδεσμος Ομάδας AVARTS:
https://platformsproject.com/platforms/avarts-2024/

Συμμετέχοντες και συμμετέχουσες:

Βασίλης Αλεξάνδρου, Μάντυ Αλμπάνη, Μυρτώ Αποστόλου, Φανή Αράπη, Μαρία Λεμονή Θεοδώρου Κωνσταντίνα Καικα, Μαρίνα Κάππου, Μαρία Κρίγκα, Πέγκυ Κομβοτέα, Δέσποινα Καβαλλάρη, Χάρης Μαρίνη, Κωνσταντία Μακρή, Ελένη Μητρούσκα, Άγαθα Μίγγου, Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος, Σόφη Μουτάφη, Γιάννης Παπαδάκης, Παρέσια Πασιπουλαρίδου ,Μαρίνος Παυλίδης, Νεκτάριος Παχιαδάκης, Βιβή Περυσινάκη, Δήμητρα Πολίτη ,Φώτης Ραφτόπουλος, Δώρα Σιαφλά, Στέφανος Σιμιτσής, Χριστίνα Σφακιανάκη, Ιωάννα Τζάμπα, Πάλλα Τζελίνα, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Ζέφη Τιφτικτσόγλου, Κωνσταντίνος Τσιούτας.


Επιστροφή
Version 2 ENGLISH