Τέχνη των Τεχνικών Εικόνων


Διδάσκων/ουσα: Τηλιγάδης Κωνσταντίνος, Ραφτόπουλος Φώτιος, Κρίγκα Μαρία
Κωδικός Μαθήματος: AVA743
Τύπος Μαθήματος: Επιλογής
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Εξάμηνο: Ζ΄
ECTS: 5
Διδακτικές Μονάδες: 3
Ώρες Διδασκαλίας: 3

Οργάνωση Διδασκαλίας:
ΔραστηριότηταΦόρτος Εξαμήνου
Διαλέξεις39
Μελέτη και Ανάλυση Βιβλιογραφίας56
Εξάσκηση και Προετοιμασία30
Σύνολο Μαθήματος (ECTS: 5)125

Προαπαιτούμενα / Προτεινόμενα: (THE200), (THE400), (THE500)
gr  pdf.png  Τέχνη των Τεχνικών Εικόνων
Mέγεθος: 195.88 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Σύντομη Περιγραφή:

Το μάθημα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καλλιτεχνικών μεθόδων έρευνας και δημιουργίας με σκοπό την παραγωγή ιδεών με εικαστική γλώσσα. Συνδυάζονται η καλλιέργεια φαντασίας και γνώσης των φοιτητών με την πρακτική εξάσκηση με στόχο την διαμόρφωση προσωπικής εικαστικής γλώσσας για την υλοποίηση ψηφιακών και αναλογικών έργων τέχνης ως μορφής έκφρασης. Το μάθημα αποτελεί προπομπό του μαθήματος της Βίντεο Τέχνης καθώς διατρέχει τα κινήματα της Τέχνης, εστιάζει στις δημιουργίες κινούμενης εικόνας  και στη νέα οπτική παραγωγή με βάση τις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες.

Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Βασικά ερωτήματα αποτελούν όπως «αποϋλοποίηση στην υλοποίηση» για το τι μπορεί να συμβαίνει στον χώρο ως αποτέλεσμα μέσω της ζωγραφικής, γλυπτικής ή εγκατάστασης οπτικοακουστικού έργου με προσλαμβάνοντα ερωτήματα (εσωτερικός, εξωτερικός πραγματικός ή μη) συμπεριλαμβάνοντας το σενάριο προσέγγισης και επίδρασης του θεατή ως ρόλο επέκτασης της υλοποίησης του εξελικτικού μηχανισμού του περιεχομένου του εικαστικού αποτελέσματος.

Τα παραγόμενα έργα πέρα από την δυνατότητα έκθεσης σε κατάλληλους χώρους όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, θα αποτελέσουν παράλληλα την δημιουργία προσωπικού οργανωμένου φάκελου εργασιών στο διαδίκτυο, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή με αποτέλεσμα τη δημιουργία επαγγελματικού προφίλ.

Περιεχόμενο (Syllabus):


Το μάθημα θεωρητικά θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο ιστορικά οι τέχνες επηρεάστηκαν από τις τεχνολογικές εξελίξεις και πως αυτές επηρέασαν το πολιτισμό και την μαζική κουλτούρα. Θα δούμε πώς εικαστικοί καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές κ.λπ. χρησιμοποίησαν τα αναλογικά και ψηφιακά μέσα ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, πειραματικές ταινίες κ.λπ. ως εκφραστική εικαστική γλώσσα και θα αναλύσουμε το σκεπτικό τους.
Το μάθημα θα εισαγάγει τους φοιτητές Θεωρητικά και πρακτικά στην υλοποίηση αναλογικών και ψηφιακών έργων με έμφαση στην «Τέχνη των τεχνικών εικόνων» την αναλογική μελέτη του σχεδίου ζωγραφικής και γλυπτικής ψηφιακές τεχνικές κινούμενων γραφικών, αρχών κίνησης και ειδικών εφέ κ.λ.π. Οι φοιτητές θα μάθουν ποικίλες τεχνικές προσεγγίσεις στην παραγωγή ζωγραφικής και γλυπτικής φόρμας και της «χώρο χρονικότητας» στην βίντεοτέχνη. Σκοπός το υπόβαθρο την ανάπτυξη του προσωπικού μοναδικού εικαστικού αισθητικού αποτελέσματος συνδυάζοντας αναλογικές και ψηφιακές τέχνες.

Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη:

Gombrich, E.H. Το χρονικό της τέχνης. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, 1998

Argan, Giulio Carlo & Bonito, Oliva Achille. Η Μοντέρνα Τέχνη (1770-1970) & Η Τέχνη Στην Καμπή του 21ου Αιώνα. ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, 2014

Kittler, Friedrich. Γραμμόφωνο, κινηματογράφος, γραφομηχανή. ΚΑΠΟΛΑ ΚΩΝ. ΠΑΓΩΝΑ, 2005

Χαμαλίδη, Έλενα. Ιστορίες στο Μεταίχμιο. Μοντερνισμός και Πραγματικότητα στη Μεταπολεμική Ελληνική Τέχνη. ΜΕΛΙΣΣΑ, 2022

 

Pilcher, Jeremy (ed). Culture, Technology and the Image. Techniques of Engaging with Visual Culture. Intellect Ltd., 2020

 

 

 

 

Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:

Περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, κριτική, οι φοιτητές καλούνται να εξερευνήσουν σύγχρονες πειραματικές χρήσεις ψηφιακών μέσων. Θετικές προϋποθέσεις εξοπλισμού για τους φοιτητές Μπλοκ ζωγραφικής, μολύβια, πλαστελίνες γλυπτικής, κάμερας, φορητός υπολογιστής και βίντεο προβολέα. 

Χρηση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας:

Χρήση πολυμέσων/ χρήση λογισμικού/ οπτικοακουστικά υλικά αναφοράς/ επικοινωνία και παροχή πληροφορίας μέσω opencourses/ πρακτική εξάσκηση σε μεθόδους επεξεργασίας εικόνας και ήχου

Μέθοδοι αξιολόγησης/βαθμολόγησης:

Εβδομαδιαία πρακτική εξάσκηση/ αυτοαξιολόγηση και συζήτηση στην ομάδα/ παιγνιώδεις ασκήσεις επικοινωνίας και βιωματικής παραγωγής εικαστικού έργου/ δημιουργία πρωτότυπου εικαστικού ψηφιακού έργου/ δημιουργία συνοδού θεωρητικού κειμένου εννοιολογικής στήριξης του έργου


Επιστροφή
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-03-2024
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας