Tο 17ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών (23 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2024) γιορτάζει τα 20χρονα του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου

ShareThis
Δημοσίευση: 19-04-2024 09:42 | Ενημέρωση: 21-05-2024 13:58 | Προβολές: 12394
Έναρξη: 23-05-2024 |Λήξη: 02-06-2024
[Έληξε]
image

Το 17ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας (ΤΤΗΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, παρουσιάζοντας ένα εξωστρεφές, δυναμικό και πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων που πλημμυρίζει με εικόνες και ήχους την πόλη της Κέρκυρας.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ αποτελούν την κεντρική επετειακή εκδήλωση και θα γίνουν την Πέμπτη (23/05) στις 19:30 στον Κήπο του Λαού με τιμώμενα πρόσωπα τον Νίκο Κανελλόπουλο και τη Μαριάννα Στραπατσάκη που διετέλεσαν Πρόεδροι του ΤΤΗΕ. Συγχρόνως, στην Αίθουσα Τέχνης Θάνου Χρήστου, στον ίδιο χώρο, θα ανοίξει τις πόρτες της και η ομαδική εικαστική έκθεση των διδασκόντων και διδασκουσών του ΤΤΗΕ «Στιγμές Συνάντησης» (23/05-02/06).

Οι καλλιτεχνικές δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα εκδηλώσεων που, από τη μια, αναδεικνύουν την καλλιτεχνική παραγωγή του Τμήματος και, από την άλλη, προβάλλουν το έργο αναγνωρισμένων δημιουργών. Κεντρική θέση έχει η έκθεση του έργου εικονικής πραγματικότητας Στον δρόμο για τον Κολωνό της Λουκίας Αλαβάνου που συμμετείχε στην 59η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας και πραγματεύεται θέματα μετανάστευσης, εκτοπισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και παρουσιάζεται στην Ιόνιο Βουλή (23/05-02/06) σε μια ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση. Ένα ακόμα θέμα αιχμής, οι κρυφές επιπτώσεις της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας στην ανθρώπινη και όχι μόνο ζωή, φωτίζεται από «Το μεταλλαξιογόνο μέλλον», υβριδική έκθεση του bio-artist και θεωρητικού Ken Rinaldo που φιλοξενείται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας (Corfu Tech Lab, 23-31/05).

Η ανάδειξη της δημιουργικότητας και του καλλιτεχνικού έργου των φοιτητών και φοιτητριών του ΤΤΗΕ αποτελεί βασική προτεραιότητα του Φεστιβάλ. Η «17η Φοιτητική Έκθεση Φωτογραφίας»  (Ενετικές Φυλακές-Παλαιό Φρούριο, 17/05-02/06), η ομαδική πολυμεσική έκθεση «Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας, 20 Χρόνια Δημιουργικότητας» (Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, 23-31/05) και η παράσταση Απόψε αυτοσχεδιάζουμε του Πιραντέλλο από τη φοιτητική θεατρική ομάδα AVARTS THEATRE (αίθριο Γαληνός, Παλαιό Ψυχιατρείο) είναι δείγμα μόνο της πλούσιας καλλιτεχνικής ζωής του Τμήματος. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από πλήθος περφόρμανς, ψηφιακών έργων, εγκαταστάσεων και προβολών (ταινιών μικρού μήκους, animation, video art, ντοκιμαντέρ) που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο των μαθημάτων του Προπτυχιακού και Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΤΗΕ και παρουσιάζονται στους χώρους του Τμήματος και στο Πολύτεχνο.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας & Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το τριήμερο 24-26/05, με τον τίτλο «Ακούσματα», θα πραγματοποιηθούν στο Πολύτεχνο συναυλίες ζωντανής ηλεκτροακουστικής μουσικής με ειδικό σύστημα ηχητικής διάχυσης στον χώρο. Περιλαμβάνονται έργα φοιτητών/τριών και διδασκόντων/σών, μουσικά έργα συνοδεία βίντεο τέχνης και μικτά έργα για όργανα και ηλεκτρονική μουσική, ενώ θα παρουσιαστεί και ζωντανή περφόρμανς ηλεκτροακουστικής μουσικής από τον συνθέτη, ηχητικό καλλιτέχνη και μουσικολόγο Matt Rogalsky (29/05).

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται επίσης από τις εργασίες του 6oυ Διεθνούς Συνεδρίου DCAC (Digital Cultures & AudioVisual Challenges, 24-25/05) και τον επιτυχημένο εκπαιδευτικό θεσμό AV-School. Το DCAC διοργανώνεται φέτος σε συνεργασία με το διεθνές συνέδριο 3ai (Art in the Age of Artificial Intelligence, 26-27/05) δίνοντας έμφαση στο επίκαιρο θέμα της σχέσης Τεχνητής νοημοσύνης και Τέχνης, με προσκεκλημένους ομιλητές τον κορυφαίο θεωρητικό των νέων μέσων και των ψηφιακών τεχνών Lev Manovich (διαδικτυακά) και τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών και Ψηφιακής Τεχνολογίας του Université de Vincennes - Paris 8, Καθηγητή Khaldoun Zreik. Το AV-School (28-31/05) στεγάζεται στη Δημόσια  Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας. Με γενικό τίτλο «Εντυπώσεις» απευθύνεται στην ακαδημαϊκή και την ευρύτερη κοινότητα προσφέροντας δωρεάν μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων που εστιάζουν στην καλλιτεχνική έρευνα, τον κινηματογράφο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την επιτέλεση, το ραδιόφωνο, τις φεμινιστικές προσεγγίσεις και την οικολογική συνείδηση. Συμμετέχουν οι διεθνώς καταξιωμένοι/ες Mark Bond (Πανεπιστήμιο του Bournemouth), Jakob Berglund Rogert (Πανεπιστήμιο της Uppsala), Agata Lulkowska (Πανεπιστήμιο του Staffordshire) και Κλεώνη Φλέσσα (σκηνοθέτρια).

Τη διοργάνωση υποστηρίζουν η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, ο Δήμος Κερκυραίων, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας (Corfu Tech Lab), η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, Voulgaris Hospitality Group, το Πολύτεχνο και Creative Europe.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 17ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών είναι δωρεάν. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στους παρακάτω ιστότοπους:

17ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών: https://avarts.ionio.gr/festival

DCAC: https://avarts.ionio.gr/dcac/

AV-School: https://avarts.ionio.gr/school/2024/gr/

Πρόγραμμα: https://avarts.ionio.gr/festival/2024/gr/schedule/


Επιστροφή
AVARTS Portfolio
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας