Μήνυμα του Προέδρου προς τους φοιτητές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017

ShareThis
Δημοσίευση: 06-10-2016 12:32 | Προβολές: 949
image

Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητές φοιτήτριες,


Μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε, μια χρονιά η οποία βρίσκει το Τμήμα μας να καταλαμβάνει μια σημαντική θέση στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη εγχώρια κρίση. Βασικό συστατικό και απόδειξη αυτής της νέας δυναμικής του Τμήματος αποτελεί, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε α) η αυξημένη ζήτηση εισαγωγής για σπουδές στο Τμήμα, τόσο σε προπτυχιακό  επίπεδο (το Τμήμα κατατάχθηκε 4ο Πανελλαδικά σε πλήθος δηλώσεων των υποψηφίων εισακτέων και 1ο ανάμεσα στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια), όσο και σε μεταπτυχιακό και β) η εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα της μοναδικότητας και της διδακτικής - ερευνητικής δραστηριότητάς του Πανελλαδικά αλλά και διεθνώς, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων ετών με αποκορύφωση τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τμήματος, το οποίο την περσινή χρονιά διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον τομέα της ψηφιακής τέχνης.

Το έργο που καλείται να εκπληρώσει μια ακαδημαϊκή μονάδα ανώτατης εκπαίδευσης αποτελείται από δύο σκέλη: το εκπαιδευτικό / διδακτικό, αλλά και το ερευνητικό. Στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας το διδακτικό έργο επιτελείται στην βάση ενός σύγχρονου προγράμματος σπουδών, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του Ιονίου Πανεπιστημίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, είναι υποδειγματικά δομημένο και προσαρμοσμένο πλήρως στις απαιτήσεις και τάσεις της εποχής στον τομέα της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης και δημιουργίας. Παράλληλα, το πρόγραμμα σπουδών ενισχύεται ποιοτικά από την ενσωμάτωση στη διδασκαλία πτυχών του ερευνητικού και δημιουργικού έργου των διδασκόντων του Τμήματος, υιοθετώντας ένα πρωτοπόρο μοντέλο διεπιστημονικότητας και διαθεματικότητας δημιουργικών και επιστημονικών / τεχνολογικών συνιστωσών.

Οι σπουδές στο Τμήμα χαρακτηρίζονται από μια ευρύτητα πεδίων, η οποία είναι απαραίτητη για την κάλυψη όλων των πτυχών της οπτικοακουστικής έκφρασης και εκπαίδευσης. Η ευρύτητα αυτή εισάγει μια πολυπλοκότητα στη διαμόρφωση μιας εξατομικευμένης πορείας φοίτησης μέσω των μαθημάτων επιλογής, η οποία είναι περισσότερο εμφανής στα μικρότερα έτη σπουδών. Το Τμήμα όμως, αξιοποιώντας πλήρως το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, παρέχει μια σειρά δυνατοτήτων προς όλους εσάς για την αντιμετώπιση των παραπάνω δυσκολιών: α) τους σύμβουλους σπουδών των ετών, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται αναρτημένα στον ιστοχώρο του Τμήματος, στους οποίους μπορείτε να απευθύνεστε για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με τις σπουδές σας και από τους οποίους σύντομα θα λάβετε πρόσκληση για κατ’ έτος ενημερωτικές συναντήσεις και β) τη διαδικασία της αξιολόγησης των μαθημάτων από εσάς τους φοιτητές, η οποία λαμβάνει χώρα εντός του κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Πέραν όμως αυτών των θεσμικά ορισμένων διαδικασιών, οι σπουδές στο Τμήμα χαρακτηρίζονται από ένα επιπλέον μοναδικό χαρακτηριστικό το οποίο σας παροτρύνω να αξιοποιήσετε στο έπακρο, αυτό της στενής, καθημερινής σχέσης του διδασκόντων με τους διδασκόμενους, η οποία ενισχύει ουσιαστικά μια από τις θεμελιώδεις συνιστώσες της ανώτατης εκπαίδευσης: την πνευματική και πρακτική καθημερινή τριβή με τους διδάσκοντες και τους συμφοιτητές. Η αξία της είναι εξίσου σημαντική με αυτήν της εξατομικευμένης μελέτης προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης ικανών νέων επιστημόνων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής επικοινωνίας και έγκυρης πληροφόρησης, και την φετινή χρονιά θα συνεχιστεί η διαδικασία τακτικής ενημέρωσή σας για διοικητικής φύσεως θέματα που σχετίζονται με τις σπουδές σας. Σύντομα δε, θα σας ανακοινωθεί και η ημερομηνία διοργάνωσης της επίσημης τελετής υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών. Τόσο εγώ, όσο και οι διδάσκοντες σας ευχόμαστε να έχετε μια ακαδημαϊκή χρονιά γεμάτη υγεία και εμπειρίες που θα σας βοηθήσουν να πορευτείτε στο μονοπάτι των σπουδών σας με ουσία και αποδοτικότητα.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Ανδρέας Φλώρος

Αναπληρωτής Καθηγητής


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-03-2024
Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα
Τηλ.: 26610 87860-1 - Fax: 26610 87866
e-mail: audiovisual@ionio.gr
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας