ShareThis

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

page image
Διοργάνωση:     Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
  Τμήμα Μουσικών Σπουδών
(Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών, ΕΡΗΜΕΕ)
  Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών, ΕΡΗΜΕΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου οργανώνουν και φέτος από κοινού το 7ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών. Ακολουθώντας, αξιοποιώντας και συγχρόνως διευρύνοντας την παράδοση που έχει δημιουργηθεί από τις διοργανώσεις των προηγουμένων ετών και μέσα από μία ποικιλία καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων οι οποίες θα λάβουν χώρα σε γωνιές της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας των δύο Τμημάτων στον χώρο των σύγχρονων τεχνών του ήχου και της εικόνας. Παράλληλα, φιλοξενούνται έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και αναπτύσσονται προσεγγίσεις και θεματολογίες που αφορούν στην ενσωμάτωση των σύγχρονων τεχνολογιών του ήχου και της εικόνας στην τέχνη.

Η ευρεία θεματική του φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικίλες μορφές και εκφράσεις της τέχνης των νέων μέσων, όπως για παράδειγμα η βίντεο τέχνη, η τέχνη διαδικτύου, η τέχνη του ήχου και η ραδιοφωνική τέχνη. Επιπλέον, οι μορφές αυτές, συνδυαζόμενες με σύγχρονες διαδραστικές και πολυμεσικές τεχνολογίες, επιτυγχάνουν την σύνθετη και συμμετοχική καλλιτεχνική έκφραση, μέσω οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων. Έτσι, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται παρουσιάσεις διαδραστικών / ψηφιακών οπτικοακουστικών έργων, συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής και εκθέσεις - προβολές εργασιών φοιτητών και Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών νέων μέσων.

Την φετινή χρονιά, για πρώτη φορά από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνδιοργανώνεται το διήμερο 21 – 22 Ιουνίου ανοιχτή επιστημονική διημερίδα με τίτλο "Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα στη Μεσόγειο: εκκινώντας από την αρχαιότητα – κοιτάζοντας προς το μέλλον". Από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας, η Μεσόγειος, αποτέλεσε μία κοιτίδα πολυπολιτισμικότητας, ένα σταυροδρόμι συνάντησης της Δύσης και της Ανατολής, ένα πεδίο βίαιων συγκρούσεων, αλλά και το χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμικών δυναμικών. Στη σημερινή ιστορική συγκυρία, η Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει ένα καίριο παράδειγμα τόσο των σύγχρονων διαιρέσεων και συγκρούσεων, όσο και της δυνάμει υπέρβασής τους μέσω της δυναμικής των διαπολιτισμικών ανταλλαγών. Τα νέα μέσα, είτε με τη μορφή της καλλιτεχνικής έκφρασης, είτε της διόδου επικοινωνίας μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτό το σκοπό. Στο πρόγραμμα της διημερίδας περιλαμβάνονται θεωρητικές εισηγήσεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικού έργου, με έμφαση στις διαπολιτισμικές ανταλλαγές στη σύγχρονη εποχή και στα νέα μέσα, με αφετηρία πάντα την Μεσόγειο.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου 2013 στην πόλη της Κέρκυρας. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Eπίσης, το ΕΡΗΜΕΕ, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Listening Cities, συνεχίζει την πρωτοβουλία του 'Ηχος και Πόλη από τις 25 έως και 30 Ιουνίου με παρουσίαση έργων ηλεκτροακουστικής μουσικής, σεμινάρια και διαλέξεις διακεκριμένων καλλιτεχνών.

Ενημέρωση: 13-01-2020

ΧΩΡΟΙ

  • Ιόνιος Ακαδημία
  • Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας
  • Παλαιό Ψυχιατρείο
  • Αίθουσα Τέχνης - Αρτ Καφέ, Κήπος του Λαού
  • Κτίριο Τμήματος Μουσικών Σπουδών
  • Πολύτεχνο
  • Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας
  • Μον Ρεπό
ionio.gr
avarts.ionio.gr
erimee
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας